Menu
11 lipca 2020 Ptam 0 Comments

Wykorzystywany w kuchni, stosowany na liczne dolegliwości zdrowotne oraz pomocny w pielęgnacji skóry i włosów. Mowa o oleju sezamowym, czyli zdrowym tłuszczu, który ma szerokie spektrum zastosowań i wiele właściwości. 

Właściwości lecznicze oleju z nasion sezamowych

Właściwości lecznicze oleju sezamowego docenia coraz więcej osób. Olej sezamowy tłoczony na zimno przede wszystkim oddziałuje na prace całego organizmu za pomocą fitosteroli redukujących zły cholesterol we krwi oraz przeciwutleniaczy, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. Dodatkowo jest źródłem witamin i minerałów, a także kwasów tłuszczowych, czyli niezbędnych elementów zdrowej diety. Fosfor, magnez i witamina B występujące w oleju zmniejszają ryzyko zawału oraz wpływają na utrzymanie prawidłowego bicia serca. Olej sezamowy to idealne rozwiązanie dla osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym. Występujący w nim wapń korzystnie wpływa nie tylko na kości, ale również obniża ciśnienie krwi. Stosowany jest jako środek w walce z zaparciami oraz jest składnikiem syropów wykrztuśnych.

W trosce o urodę, czyli olej sezamowy w kosmetyce

Olej sezamowy jest coraz częstszym gościem w damskich kosmetyczkach. Stosowany jest przede wszystkim w celu odżywienia włosów, spowolnienia ich siwieniu oraz wypadaniu. Stosowany w pielęgnacji skóry chroni ją przed procesami starzenia oraz zabezpiecza przed promieniowaniem UVA i UVB. Został doceniony również za swoje właściwości nawilżające, które doskonale radzą sobie z suchą skórą. Reguluje gruczoły łojowe oraz działa bakteriobójczo. W związku z tym wykorzystywany jest w oczyszczaniu twarzy. Stosowany jest również jako składnik peelingów oraz olejek wykorzystywany do masażu. Posiada również właściwości rozgrzewające, dlatego nie jest polecany osobom cierpiącym na AZS, stany zapalne skóry oraz rozszerzone naczynka. 

Jak wykorzystać olej sezamowy w kuchni?

W związku z tym, że olej sezamowy tłoczony jest na zimno, nie należy na nim smażyć i piec, ponieważ spowoduje to utratę jego właściwości. Za to idealnie sprawdzi się jako baza do dressingów lub dodatek do gotowych potraw np. zup i kremów. Stosowany jest również jako składnik koktajli i budyni, a także past kanapkowych i hummusu. Sięgając po olej sezamowy, warto pamiętać o występującej w nim wysokiej zawartości błonnika, który poprawia działanie układu pokarmowego. 

Szeroki wachlarz zastosowań oleju sezamowego to jedna z jego zalet. Dodatkowo niesie za sobą wiele korzyści prozdrowotnych. Jest skuteczny w naturalnej pielęgnacji skóry oraz włosów, a jako dodatek w kuchni poprawia walory smakowe wielu potraw.