Menu
22 czerwca 2021 Ptam 0 Comments

Liofilizacja to proces polegający na „odwadnianiu” produktów spożywczych. Jest to proces złożony i wieloetapowy, który wpływa na wygląd, skład i teksturę produktów liofilizowanych, a jednocześnie zapewnia najlepsze efekty jeśli chodzi o metody utrwalania żywności. Liofilizowane owoce i warzywa zachowują swój bogaty skład witamin, makro i mikroelementów, dzięki czemu nadają się do stosowania także poza sezonem. Liofilizacja pomaga zachować składniki odżywcze oraz antyoksydanty, dzięki czemu owoce liofilizowane są ich bogatym źródłem na rynku i wykorzystywane mogą być dzięki temu do produkcji żywności funkcjonalnej, żywności specjalnego przeznaczenia oraz suplementów diety.

Liofilizacja a cholesterol

Badania wykazały, że owoce liofilizowane mogą pozytywnie wpływać na wyniki badań krwi cholesterolu, obniżając jego stężenie we krwi. Zaobserwowano to u osób, które codziennie przez dwanaście tygodni spożywały liofilizowane truskawki. 

Zalety owoców liofilizowanych 

Owoce liofilizowane powodują, że możemy przechowywać je zdecydowanie dłużej niż świeże owoce, nie tracąc przy tym wartości odżywczych jakie one zawierają. Jest to także żywność idealna dla turystów, którzy wybierają się na wędrówkę z plecakiem, bądź kemping, ponieważ dostarczają takiej samej ilości energii, a nie zajmują dużej ilości miejsca. Posiłki z ich użyciem są szybkie w przygotowaniu, a do ich przygotowania najczęściej wystarczy woda lub inny płyn, np. mleko.

Jak wykorzystać liofilizowane truskawki i maliny?

Liofilizowane truskawki i liofilizowana malina może zostać wykorzystana praktycznie w każdym przepisie, który wymaga od nas użycia świeżych owoców – jak na przykład ciasta, koktajle, lody… Liofilizowane owoce są także świetnym dodatkiem do naleśników czy granoli, którą dodajemy do jogurtu spożywanego na śniadanie.  Świetnie sprawdzą się także w momencie, kiedy chcemy przemycić owoce w diecie dziecka. Jako dodatek do owsianki, dekoracja ciast, składnik wielu deserów – owoce liofilizowane sprawią, że posiłki, do których zostaną dodane zyskają na cennych wartościach odżywczych i będą źródłem witamin, których bardzo często w diecie brakuje – szczególnie zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych malin i truskawek.